Kertfelkészítés a télre

A tĂ©li hĂłnapok elƑtt elengedhetetlen feladat a kert gondozĂĄsa Ă©s felkĂ©szĂ­tĂ©se, hogy mind a növĂ©nyeid, mind pedig kerti bĂștor szetted ellenĂĄllĂłkĂ©pessĂ© vĂĄljanak a hideg idƑjĂĄrĂĄssal szemben. Az alĂĄbbiakban rĂ©szletesen bemutatunk nĂ©hĂĄny hasznos tippet, hogy kerted a lehetƑ legjobb ĂĄllapotban legyen a tĂ©li idƑszakban.

Kertfelkészítés a télre

1. Növények védelme

Ɛsszel vĂĄgd vissza a kerti növĂ©nyeket, hogy azok ne legyenek sebezhetƑk a hideg hatĂĄsĂĄra. Az elszĂĄradt növĂ©nyi rĂ©szek eltĂĄvolĂ­tĂĄsĂĄval megelƑzheted a betegsĂ©gek terjedĂ©sĂ©t. A hideg elƑl vĂ©dett helyre is teheted Ƒket, vagy legalĂĄbb takard be mulccsal vagy falevelekkel.

 

2. ÖntözĂ©s

A hideg idƑ beĂĄlltĂĄval ne feledkezz meg a locsolĂłrendszer kiĂŒrĂ­tĂ©sĂ©rƑl, Ă©s ne hagyd, hogy a vĂ­zvezetĂ©keid befagyanak. HasznĂĄlj fagyĂĄllĂł fĂłliĂĄt a vĂ­zcsapok vĂ©delmĂ©re. A fagyhatĂĄron belĂŒlre esƑ növĂ©nyek szĂĄmĂĄra gondoskodj az extra vĂ©delemrƑl is.

 

3. Kerti Utak Ă©s tereptĂĄrgyak

Fontos, hogy a kertben könnyen Ă©s biztonsĂĄgosan mozoghass a tĂ©li hĂłnapokban is. Tartsd tisztĂĄn a kerti utakat a lehullott levelek Ă©s hĂł eltakarĂ­tĂĄsĂĄval. A kerti bĂștor szett, amit nyĂĄron szeretsz hasznĂĄlni, most szintĂ©n figyelmet igĂ©nyel. Takard le vĂ­zĂĄllĂł vĂ©dƑponyva vagy tĂ©li takarĂłval, hogy megĂłvd az idƑjĂĄrĂĄs kĂĄros hatĂĄsaitĂłl.

 

4. SzerszĂĄmok tĂĄrolĂĄsa

Ne hagyd kint a kerti szerszĂĄmokat a hidegben, mivel a nedvessĂ©g Ă©s a hideg kĂĄrosĂ­thatja azokat. TĂĄrold Ƒket szĂĄraz Ă©s hƑmĂ©rsĂ©kletstabil helyen, pĂ©ldĂĄul egy kerti szerszĂĄmoskunyhĂłban. IdƑvel ez megakadĂĄlyozza a rozsdĂĄsodĂĄst Ă©s hosszabb Ă©lettartamot biztosĂ­t nekik.

 

5. KomposztĂĄlĂĄs

Folytasd a komposztĂĄlĂĄst a hideg idƑszakban is. Az elbomlĂł növĂ©nyi anyagok lassan lebomlanak a hidegben, Ă­gy hasznos tĂĄpanyagokat teremthetsz a tavaszi ĂŒltetĂ©shez. Emellett a komposzthoz hozzĂĄadhatod a konyhakonyhĂĄban keletkezƑ zöldhulladĂ©kot is.

 

Ezek a tippek segĂ­tenek abban, hogy kerted Ă©s kerti bĂștor szetted is jĂłl kĂ©szĂŒljön fel a tĂ©li hĂłnapokra. Az elƑrelĂĄtĂł gondoskodĂĄs most megfizetƑdik majd, amikor tavasszal Ășjra Ă©lvezheted a virĂĄgok Ă©s zöldsĂ©gek szĂ©psĂ©gĂ©t kertedben. Ne hagyd ki ezeket a teendƑket, Ă©s kĂ©szĂ­tsd fel kertedet a hideg idƑszakra.



PR cikk

Adokveszek.hu Kft. © 2024
Minden jog fenntartva.
Belépés Regisztråció Részletes keresés